Er is iets opmerkelijks gaande in netwerkland. De IT-wereld is in beweging. En het heeft te maken met het feit dat we naar netwerken als één geheel toe gaan.

Netwerken worden steeds meer vanuit één venster bekeken, vanuit a single pane of glass. Een ontwikkeling die wij uit volle borst aanmoedigen, waarin wij inmiddels zeer actief zijn én waarmee we inmiddels vooroplopen in de markt. In dit artikel vertellen we je hoe het zit.

Netwerk wordt als geheel bekeken

Bij Falco Networks houden we wel van een uitdaging. Sterker nog: het is één van onze sterkere punten. Vooral als het een uitdaging is waar wij enórm veel kansen in zien, en wat nog niet is opgepikt door andere netwerkpartijen. Werken via a single pane of glass is daar een mooi voorbeeld van.

Maar om uit te leggen wat we hiermee bedoelen, moeten we eerst even een stapje terug. Want we zien beweging in netwerkland. Er is een tendens gaande. En die tendens is dat er steeds meer georkestreerd wordt. Dit houdt in dat een netwerk weer als een totaal, als een geheel, bekeken wordt. Je moet het zo zien dat een netwerk uit allerlei verschillende componenten bestaat. Denk aan switches en routers.

Deze componenten worden allemaal individueel voorzien van configuratie, zodat ze weten wat ze moeten doen. En deze individuele handelingen, daar gaan we nu langzaam van af. We werken nu steeds meer toe naar netwerken die als geheel worden gezien en die ook als geheel worden geconfigureerd.

Software Defined Networking: de cloud van netwerkland

Deze tendens heeft alles te maken met SDN, ofwel Software Defined Networking. Dit principe is al een aantal jaar oud, maar er wordt nog altijd niet genoeg gebruik van gemaakt – althans, als je het ons vraagt. Tot nu toe is het zo dat je via je servers bepaalt wat er in je netwerk gebeurt. De servers sturen de onafhankelijke onderdelen vervolgens zelf aan. Dit kan lang goed gaan, maar als de server een keer niet bereikbaar is, dan wordt het lastig. Het netwerk weet dan namelijk niet meer goed wat het moet doen.

Met de nieuwe tendens van SDN zijn er nu netwerken waarbij de hele orkestratie zich binnen het netwerk zélf bevindt. Componenten ín het netwerk draaien dus de software. Kort gezegd betekent dit dat als de server niet beschikbaar is, het hele netwerk alsnog vrolijk doordraait. Via de command line achterhaal je wat er in het netwerk aan de hand is om eventuele aanpassingen te maken. Je kunt SDN daarom eigenlijk zien als de cloud op netwerkgebied.

De voordelen van a single pane of glass

Maar wat merk je als klant van deze orkestratie binnen het netwerk? Heel simpel: veel. Jij gaat hier echt je voordeel mee doen. Zo beschik je met SDN slechts over één interface om je hele netwerk aan te sturen, in plaats van dat je veel verschillende componenten hebt die je sequentieel zou moeten bedienen om wijzigingen te maken. En dit is precies wat we bedoelen met a single pane of glass: je ziet vanuit één venster werkelijk álles van je hele netwerk!

Wat je nog meer gaat merken, is dat je haperingen in je netwerk veel eerder zult opmerken dan voorheen. En ook al heeft dit meer te maken met de inrichting van je netwerk én vinden wij dat het beter is om ze te voorkomen: het is een mooie bijkomstigheid van SDN!

Meer weten over SDN en de toepassingen ervan op jouw netwerk? Neem contact met ons op via info@falco-networks.com of bel naar +31 (0)72 532 37 44. We hopen je gauw te spreken!

zomervakantie-web-falco-networks