Overlay-technieken worden nog niet veel gebruikt in netwerkland. Wij zien er toekomst in en investeren flink om mee te groeien met deze techniek. Meer weten? Lees het hier.

Laatst schreven we een blogpost over a single pane of glass. Voor de gebruiker is het grote voordeel daarvan dat er slechts één interface is om het netwerk te bedienen. Deze werkwijze is gebaseerd op overlay-techniek. Maar wat is dat precies? En wat kun je er mee? We leggen het je uit in dit artikel. 

Wat is overlay-techniek?

Om goed te kunnen begrijpen wat overlay-techniek is, gebruiken we een heel duidelijk voorbeeld. Wanneer we met elkaar communiceren via het internet, doen we dit als het ware met ‘pakketjes’ die we naar elkaar versturen. Met de overlay-techniek worden deze pakketjes ingepakt in een ander pakket. Je kunt het zien als een brief in een envelop die je verstuurt en die vervolgens in nóg een andere envelop wordt verpakt voordat deze verder wordt gestuurd.

Maar waarom zou je dat willen? Pakketten zijn vaak gebaseerd op ethernet, ofwel laag-2-technologie. Deze technologie wordt nagenoeg altijd gebruikt bij het aansluiten van computers, maar het heeft de uitdaging dat je er geen goede parallelle verbindingen mee kunt bouwen. Wanneer je meerdere verbindingen in een rondje maakt, betekent het vervolgens dat je pakketje oneindig rond blijft gaan. Dit noemen we een loop. En zodra je een loop in je netwerk hebt, is het klaar. Je netwerk is dan onbereikbaar geworden, omdat het zich met al die pakketjes vult. En dat is precies wat je wilt voorkomen.

Internetverkeer via meerdere paden afhandelen

Nu zijn er in de afgelopen dertig jaar verschillende technieken opgedoken om loops in netwerken te voorkomen, maar geen van allen heeft écht de oplossing op het probleem. Er is nog altijd sprake van onderbrekingen in het netwerk. Volgens het protocol duren die onderbrekingen dertig seconden, maar vervolgens ben je zomaar twee uur kwijt om alle servers die eraan gekoppeld zijn weer in het gareel te krijgen. Voor één van onze klanten is dat de reden om op een overlay-techniek over te gaan.

Wat we voor hen doen, is de communicatie in IP-pakketjes inpakken. Eigenlijk net zoals het internet werkt. We noemen dit een hoog-laag-protocol ofwel laag-3-protocol. De overlay-techniek bouwt het internet als het ware in het klein in je datacenter. Dus op dezelfde basis als waar het internet vanuit gaat, maar dan in een aantal racks waar je je servers hebt hangen. De servers blijven gewoon ethernet communiceren, maar de switch pakt dit meteen om in een internetpakketje. Het resultaat is dat er opeens meerdere paden, parallel aan elkaar, het verkeer afhandelen. Daarbij kun je met deze techniek ook zonder problemen loops maken, omdat het transport van A naar B probleemloos wordt geregeld.

Falco Networks: koploper in overlay-techniek

Overlay-technieken worden nog niet veel gebruikt in netwerkland. Maar aangezien wij er écht toekomst in zien, zijn wij er al volop mee bezig. Samen met onze klanten en leveranciers die dit ook zien, investeren we hier flink in en groeien we gezamenlijk mee in de techniek. Op die manier kunnen we met trots zeggen dat Falco Networks koploper is in de overlay-techniek.

Meer weten over overlay-techniek en de toepassing ervan op jouw netwerk? Neem contact met ons op via info@falco-networks.com of bel naar +31 (0)72 532 37 44 en dan vertellen we je er graag meer over!