Een haperend netwerk is ontzettend vervelend. En het is nóg vervelender als je er maar niet achter komt waar die haperingen door ontstaan.
Laatst hadden we het al over de DHCP-server als boosdoener bij wifi-problemen. Een ander veelvoorkomende oorzaak als het aankomt op een langzaam en onstabiel netwerk, is kanaaloverlapping. In dit artikel leggen we je uit wat dat is en wat je kunt doen om het te verhelpen.
Wat is kanaaloverlapping?
Om op een duidelijke manier uit te kunnen leggen wat kanaaloverlapping precies is, gebruiken we een heel concreet voorbeeld. Wifi-signalen zijn frequenties. Je kunt ze vergelijken met lampen in allerlei verschillende kleuren. Stel je voor dat je twee rode lampen naast elkaar hebt staan en je laat ze tegelijkertijd op een muur schijnen. Je zult dan zien dat de rode lichtbundels die uit die lampen schijnen, vloeiend in elkaar overlopen. Maar zet je een rode en een gróéne lamp naast elkaar aan, dan gebeurt er iets heel anders. Behalve dat je de kleuren rood en groen ziet, is er ook een gebied waarin de kleuren over elkaar heen schijnen en elkaar dus overlappen. Het is duidelijk welk licht rood en welke groen is.
Bij frequenties van wifi-signalen is het niet veel anders. Bepaalde frequenties staan los van anderen, en sommige overlappen elkaar. In Nederland kennen we dertien verschillende wifi-kanalen. Kanaal 1 staat voor 2425 MHz (megahertz) en loopt door tot 2426 MHz. Kanaal 2 begint halverwege kanaal 1 en loopt door tot halverwege kanaal 4. Kanaal 3 begint halverwege kanaal 2 en loopt door tot halverwege kanaal 5. En zo kun je het hele rijtje invullen. De kanalen zitten constant in elkaars vaarwater. Pas bij kanaal 6 is er geen overlap meer met kanaal 1, omdat dit kanaal bij 2426 MHz begint. Bij kanaaloverlapping lopen verschillende wifi-kanalen dus in elkaar over, waardoor ze elkaar verstoren. Dit gaan ten koste van de kwaliteit van je internetverbinding.
Bron: https://www.wifiweb.nl/beste-wifi-kanaal-veranderen/
Wifikanaal wordt omver geblazen
Hoe moeten we ons dit in het dagelijkse leven voorstellen? Beeld je je buurman eens in. Hij heeft een mooie nieuwe router gekocht en gebruikt wifi-kanaal 1. Deze stelt hij op maximaal signaal af. Zit jij op een kanaal in het spectrum van 1 tot en met 5, dan is de kans groot dat je buurman jouw kanaal omver blaast. Je kunt dan iets heel simpels doen om het probleem te verhelpen: stel je eigen router af op kanaal 6. Er is dan geen overlap meer met je buurman: zijn kanaal stoort de jouwe niet tot nauwelijks, ondanks dat zijn signaal tot in jouw huis reikt. Bij kantoorpanden werkt dat precies hetzelfde.
Sommige routers scannen bij het opstarten welke wifisignalen jouw buren gebruiken. Ze doen dit de hele dag door. Enorm nuttig, want op die manier past je router zich aan alle buren met een sterk wifisignaal aan, en is er de minste kans op kanaaloverlapping. Je merkt niets van dit switchen tussen kanalen: frequenties hebben immers de snelheid van het licht.
Wil je meer weten over kanaaloverlapping, heb je hulp nodig bij het afstellen van je router of heb je andere vragen die te maken hebben met haperende netwerken? Wij helpen je graag! Falco Networks staat immers voor feilloos werkende netwerken. Stuur je vraag naar info@falco-networks.com en dan hoor je gauw van ons!