Heel frustrerend: volgens het wifi-icoontje op je telefoon of computer ben je verbonden met het internet, en tóch lukt het je niet om websites te laden.

Vaak zijn we in die gevallen snel geneigd om de wifi-verbinding de schuld te geven. En soms ís de wifi-verbinding inderdaad de boosdoener, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn! Het probleem kan namelijk ook te maken hebben met de DHCP-server. 

Maar wat is een DHCP-server eigenlijk? En wat maakt het zo lastig om problemen met deze server te onderzoeken? We leggen het je in begrijpbare taal uit in dit artikel.

Automatisch toewijzen van een IP-adres

DHCP staat voor Dynamic Host Configuration Protocol. Het is een stukje configuratie dat je op je router, switch of firewall zet, maar het kan ook een server zijn. Wat het doet, is automatisch een IP-adres toewijzen wanneer daar een verzoek voor binnenkomt. Ook deelt het IP-gegevens uit aan verschillende devices. De DHCP-server bestaat uit een aantal elementen, waaronder DNS-servers en een gateway. En hierin kun je veel meer informatie kwijt dan enkel met een IP-adres.

Als jij thuis internet hebt, dan weet je dat daar een wit of zwart kastje bij hoort met daarop verschillende (gekleurde) poortjes en de wifi-aansluiting. De DHCP-server draait op die gekleurde poortjes en deelt verbindingen uit aan bijvoorbeeld je tablet of computer. In een kantoorpand werkt dit precies hetzelfde. Vaak is daar dan een specifieke server voor ingericht, zodat alle verbindingen vanuit die plek beheerd kunnen worden.

Waar het fout gaat

Het uitdelen van die verbindingen gaat meestal supersnel: binnen één of twee seconden heb je alle gegevens tot je beschikking en ben je online. Maar als je die gegevens níét krijgt, dan kun je geen verbinding met het internet maken. Vaak wordt dit aangeduid als een netwerkprobleem. Maar als het de server is die een probleem veroorzaakt, dan is het dus geen netwerkprobleem. Dan is het een serverprobleem.

In grote kantooromgevingen zien we vaak dat routers, switches of firewalls het veel te druk hebben met alle honderden computers die erop zijn aangesloten. Wanneer er dan een verzoek van een computer binnenkomt waarin naar een IP-configuratie wordt gevraagd, dan komt dit verzoek op de router, switch of firewall binnen en wordt het doorgestuurd naar de DHCP-server. Door allerlei redenen kan er tijdens dit proces informatie verloren gaan. Het resultaat daarvan is dat jouw computer geen IP-adres toegewezen krijgt. En zonder IP-adres heb je geen IP-connectiviteit, want je computer weet dan niet hoe hij met het internet in verbinding kan komen.

Redundantie

Om dergelijke problemen te voorkomen, richten grote bedrijven vaak een specifieke server in, zodat alle verbindingen vanuit die service beheerd kunnen worden. Vaak wordt er dan ook een stukje redundantie toegevoegd. In dat geval draaien er niet één, maar twee DHCP-servers. Wanneer de ene server onderhoud of een storing heeft, dan pakt de ander het over. Dit is een slimme manier om je netwerk in te richten en zo doen wij het dan ook voor een aantal van onze klanten.

Nu blijft het een feit dat problemen met het netwerk vervelend zijn om te onderzoeken. De verbinding werkt namelijk de ene keer wel, en de ander keer niet. Onze network engineers hebben jarenlange ervaring met het tot op de bodem uitzoeken van allerlei problemen waarin onze klanten door wat voor reden dan ook geen verbinding kunnen krijgen met het internet.

Herken je dit, heb je onze hulp nodig of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via deze link.