Hoe het komt dat je wifi niet goed werkt? Het kan meerdere redenen hebben, zoals access points die elkaar de ruimte uitschreeuwen. Wat we hiermee bedoelen? Dat lees je hier!

Laatst vertelden we je in een artikel al over een belangrijke reden van een zwak wifi-signaal. De boosdoener is vaak een verkeerde plaatsing van het access point. Maar er zijn meer wifi-problemen die we regelmatig terug zien komen. Zo kun je te maken hebben met access points die elkaar de ruimte uitschreeuwen. Wat we hiermee bedoelen? Je leest het in dit artikel!

Samenwerkende access points

Tegenwoordig zien we de mooiste wifi-oplossingen voorbijkomen. Zo worden er pakketten aangeboden met daarin bijvoorbeeld vijf access points. Vervolgens kun jij deze vijf access points of antennes neerzetten waar je maar wilt. Optimaal internet door het hele gebouw en nooit meer gedoe, zou je zeggen. Toch?

Helaas is dat niet per definitie het geval. De vijf access points die jij ontvangt, zijn vaak standaard helemaal niet getuned om met elkaar samen te werken. De consequenties daarvan zijn als volgt. Jij installeert je vijf access points (we noemen ze vanaf nu even access point 1 tot en met 5) en zet ze allemaal op 100% zendsignaal. Je wilt immers het allerbeste wifi-signaal. Hierbij zorg je dat er enige overlap is tussen de access points, zodat het signaal overal even goed is.

Wat er echter vaak misgaat als de access points in een denkbeeldige lijn staan: het signaal van access point 1 komt volledig tot access point 5, in plaats van dat deze enkel overlapping heeft tot en met access point 2. Het gevolg is dat de verschillende access points allemaal met elkaar overlappen, waardoor ze elkaar als het ware de ruimte aan het uitschreeuwen zijn. Op die manier werken de apparaten elkaar tégen in plaats van dat ze met elkaar samenwerken. Dit is namelijk wat ze standaard doen.

Wat jij wél wilt, is dat access point 1 overloopt in 2, 2 loopt over in 3, et cetera. Soms is het wenselijk om de signaalsterke daarom wat naar beneden bij te stellen. Op die manier ‘schreeuwt’ het apparaat veel minder in de ruimte en bereik je het resultaat waar je op hoopte.

Kanaaloverlapping

Is dit dan de zogenaamde kanaaloverlapping waar je weleens over leest in de lijstjes van ‘tien meest voorkomende wifi-problemen’? Nee, kanaaloverlapping is weer iets anders. In Nederland werkt het internet met twaalf kanalen. Nummer één tot en met zes zijn gescheiden van nummer zeven tot en met twaalf. Maak jij gebruik van nummer één en je buurman van nummer zeven, dan gaat het helemaal prima. Maar zitten zowel jijzelf als je buurman op nummer één, dan proberen ze elkaar weg te duwen en gaat je wifi even niet zo lekker meer! Zorg er dus voor dat je op een ander kanaal zit dan de gebruikers in gebouwen naast je.

Heb jij ook problemen met je wifi? Of wil je gewoon dat het van het begin af aan perfect geregeld is? Maak dan gebruik van Wifi As A Service (WAAS) van Falco Networks! Neem contact met ons op via info@falco-networks.com. Tot snel!

netwerkproblemen-advies-experts-webprofessionele-vakidioten-web