Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jouw wifi-netwerk perfect functioneert? We leggen het je uit in dit artikel!
Wifiproblemen: je hebt er vast weleens mee te maken. Vooral op momenten dat het je écht even niet uitkomt. We durven te wedden dat jij dit net zo vervelend vindt als wij! Maar zoals bij elk probleem geldt ook voor wifiproblemen dat ze er zijn om opgelost te worden. Gelukkig maar!
Veruit de grootste veroorzaker van de wifiproblemen die wij tegenkomen zijn moeilijkheden met het signaal. Wat is er op zo’n moment aan de hand? En belangrijker: hoe kunnen wij ervoor zorgen dat jouw wifi-netwerk voortaan perfect functioneert? We leggen het je uit in dit artikel.
Problemen met het wifi-signaal
Zo’n tachtig procent van de problemen die onze klanten ondervinden met wifi, hebben te maken met een zwak signaal. Om dit te kunnen begrijpen, leggen we je eerst even kort uit hoe apparaten verbinding maken met het netwerk. Om te beginnen zijn er twee hoofdrolspelers in dit verhaal die gebruik maken van wifi: het access point en jouw device. Zij beschikken beide over een antenne om het wifi-signaal te kunnen ontvangen. Het access point heeft een zeer sterke antenne. Jouw device heeft ook een antenne, maar deze is bij lánge na niet zo sterk als die in het access point. Dit kan komen doordat je laptop oud is, of omdat het apparaat klein is waardoor de antenne automatisch ook wat kleiner is. Zo heeft een mobiele telefoon een kleine antenne: deze werkt indrukwekkend goed, maar is nog steeds heel klein. Want hoe groter de antenne is, hoe meer stroom het apparaat gebruikt en hoe meer ruimte jij nodig hebt. De antenne wordt dus bewust zo klein mogelijk ontworpen.
Het gevolg is dat het access point misschien wel tot zo’n twee kilometer signaal kan uitzenden en dat jouw laptop of telefoon dit kan ontvangen. Maar het signaal dat door jouw telefoon wordt teruggestuurd, kan zo’n lange afstand niet overbruggen. Die kan het tot bijvoorbeeld slechts honderd meter terugsturen. Puur omdat je te ver van het access point vandaan zit.
Wat te doen bij een zwak wifi-signaal?
Allemaal leuk en aardig, die kleine antenne en de te lange afstand, maar hoe krijg jij een beter signaal op je laptop? Een mogelijke oplossing is om een extra access point te plaatsen op een goede locatie. Zo zien we weleens dat een access point tegen een betonnen muur is geplaatst. Wij kunnen alleen maar zeggen: doe dit niet! Een betonnen muur weerkaatst het signaal, waardoor je een soort kooi van Faraday creëert. Hetzelfde gebeurt wanneer je het access point in de meterkast, vaak een grote betonnen bak, plaatst. Het signaal weerkaatst in je meterkast en gaat hoofdzakelijk via de deuren naar buiten. Grote kans dat het wordt gereflecteerd naar de andere kant van het huis, in plaats van naar de plaats in het huis waar jij optimaal signaal wilt hebben.
Vooral met het terugsturen van signaal vanaf jouw laptop zijn de gevolgen merkbaar. Het is voor wifi-signaal lastig om door beton of gips te komen, omdat het ontzettend isolerend materiaal is. Het kiest er daarom voor om via hout, bijvoorbeeld deuren, naar buiten of terug naar binnen te gaan. In de praktijk betekent dit soms dat het signaal vanaf jouw laptop om de meterkast heen moet, en via een wand aan de andere kant van het huis langs de deur weer naar binnen gaat.
Zichtbare locatie
Heb jij problemen met je wifi-signaal? Check dan eerst de locatie van het access point. Zorg ervoor dat deze aan de buitenkant van de meterkast wordt geplaatst en zet het in de richting van waar jij hoofdzakelijk goed wifi-bereik wilt hebben. Soms kan de verplaatsing van het access point van slechts een halve meter naar links of rechts al een groot verschil maken. Maar over het algemeen is een zichtbare locatie de beste plek.
We snappen dat dit een vrij technisch onderwerp is en dat het lastig is om de juiste plek van je access points te bepalen, wanneer je geen specialist bent op dit gebied. Het goede nieuws is dat wij wél die specialist zijn! Met onze WAAS-service zorgen wij ervoor dat je wifi-omgeving optimaal werkt. Neem contact met ons op via deze link en ga voor een toekomst zonder haperingen in je netwerk!