Wat is AI precies? Werken wij bij Falco Networks ook met AI? En zo ja, hoe dan? Je leest het allemaal in dit artikel!

Artificial Intelligence (AI) heeft in de afgelopen jaren een enorme vogelvlucht gemaakt. Het wordt op tal van manieren toegepast en je kunt er eigenlijk niet meer omheen als je nog serieus wilt meedraaien in de IT-wereld.

Computersysteem met een eigen stel hersenen

In de breedste zin van het woord gaat AI over het meedenken met problemen. Het houdt in dat als je een probleem hebt, bijvoorbeeld een signalering door de monitoring of een verbinding die plat gaat, er een systeem meedenkt naar mogelijke oplossingen. Het is als het ware een computersysteem met een eigen stel hersenen. Het niveau van dat meedenken verschilt echter per AI. Er bestaan slechte AI die heel beperkt zijn, maar ook hele goede AI die veel minder beperkt zijn. Hoe meer je je systeem ‘traint’ om actie te ondernemen op bepaalde zaken, hoe beter en slimmer het systeem wordt.

Falco Networks en AI

Artificial Intelligence wordt vooral gebruikt in de systeembeheer-hoek. Wij bij Falco Network zijn echter network engineers die oplossingen bieden voor netwerkvraagstukken. Vergeleken met systeembeheerders, is het gebruik van AI door Falco Networks nog vrij beperkt. Maar op bepaalde manieren maken wij er ook zéker gebruik van.

Zo kun je monitoringssystemen zien als een stukje AI. We zorgen ervoor dat je een sms ontvangt wanneer het systeem plat is of plat dreigt te gaan. Ook kan de monitoring bekijken of het op afstand de stroom kan onderbreken en daarmee het systeem weer online kan krijgen. Dit is een goed voorbeeld van meedenken met het probleem.

Ook het op afstand besturen van bepaalde elementen in het datacenter kun je zien als AI. Bij een stopcontact in je huis loopt er een draadje naar de meterkast, waar je vervolgens de groep vindt. Een datacenter heeft een powerbar met sockets die je op afstand kunt besturen. Zo kun je het monitoringssysteem instellen om een powersocket uit en aan te zetten en daarmee een reboot van een server of router te triggeren.

Tot slot kunnen we slimme trucjes uithalen met een virtual machine als SD-WAN. Als je merkt dat er opeens veel verkeer vanuit een bepaald land komt dat afwijkend gedrag vertoont, dan signaleert SD-WAN dat dit weleens een hacker kan zijn. Het systeem onderneemt actie om het op te merken en te blokkeren.

Computersysteem met een eigen stel hersenen

Maar AI is veel meer dan dat. Zoals gezegd is AI echt actief meedenken in de oplossing. Het gaat dus verder dan het opvolgen van de regels die jij hebt gedefinieerd. Artificial Intelligence is actief slimmer worden op basis van iemand die ergens mee begonnen is.

We zien dit in de markt met bepaalde wifi-oplossingen. AI is in staat om mee te denken over waarom het signaal van het access point naar de device bijvoorbeeld fantastisch werkt, maar andersom niet. AI bekijkt zelf wat er niet goed is aan het signaal en wat eraan gedaan kan worden. Als er vaker verschillende errors opduiken in het wifi-netwerk, dan maakt AI er melding van en geeft daarmee aan dat er naar gekeken moet worden.

Ondervind jij ook weleens hinder in je wifi-netwerk of wil je je IT-systeem sowieso verbeteren door een goed monitoringssysteem in te zetten? Onze network engineers helpen je graag! Neem contact met ons op via deze link en dan spreken we elkaar snel!

web-zwak-wifi-signaalnetwerkproblemen-advies-experts-web