Dit is natuurlijk niet helemaal waar. Niet alles wat gebeurt, wordt gedocumenteerd. Maar dat is dan ook precies waar het bij veel bedrijven fout gaat!

Handelingen worden uitgevoerd, zonder dat iemand er iets over noteert. Vervolgens is het één groot raadsel waar de informatie terug te vinden is. Wij zeggen dan ook: geen documentatie? Dan is het niet gebeurd!

Veel klanten en zeer gedetailleerde IT-projecten

Een aantal weken geleden publiceerden we een artikel over Sean Baart, onze Junior Network Engineer. Hij is nu ruim een jaar bij ons in dienst en ziet een groot verschil in zijn huidige IT-skills ten opzichte van een jaar geleden. Zo vertelt hij dat hij enorm is gegroeid in alles wat met programmeren en netwerken te maken heeft. Ook dacht hij toen hij bij ons in dienst kwam dat hij wel wist hoe je databases opzet. Maar nu hij met grote bedrijven werkt, ziet hij in dat hij het eigenlijk nog helemaal niet wist.

Een ander belangrijk onderwerp waar Sean veel over heeft geleerd, is documenteren. Onze network engineers zijn met zóveel verschillende klanten en projecten tegelijk bezig, kriskras door elkaar heen. Het is soms lastig om dat allemaal uit elkaar te houden. Daarnaast zijn de taken waar we aan werken stuk voor stuk ontzettend gedetailleerd. Met het correct uitvoeren van onze documentatie, houden we een goed overzicht van alles dat we doen.

Informatie in de knowledge base

Daar komt bij dat ons werk alles overdraagbaar moet zijn. Valt er een collega door wat voor reden dan ook uit, dan moet één van onze andere engineers zijn werk zonder problemen op kunnen pakken. Wanneer alle informatie over het project zich vervolgens alleen in het hoofd van de collega bevindt die er even niet is, dan heeft de opvolger dus geen enkel idee wat er moet gebeuren. En ook daarom is documenteren van essentieel belang.

Documenteren is een skill die je kunt ontwikkelen. Om het voor iedereen makkelijker te maken, doen wij het via een speciaal daarvoor ingericht systeem. Dit maakt het documenteren interactief: we zien meteen resultaat van wat we doen en we hebben ook inzicht in wat anderen doen op een dag. Hierdoor is iedereen van alles op de hoogte en kan er direct ingesprongen worden wanneer dit nodig is. Alle documentatie gaat in een grote knowledge base, zodat we direct per klant of onderwerp kunnen opzoeken wie van ons daar ooit aan heeft gewerkt.

Hulp nodig bij het op orde krijgen van je documentatie?

Of zijn er andere punten binnen je IT-infrastructuur waar wel eens met een professioneel oog naar gekeken kan worden? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via deze link of mail naar info@falco-networks.com. Tot snel!