Afgelopen najaar is de nieuwe cybersecuritynorm NIS2 van kracht gegaan. Wat is NIS2 precies en waar moet je als bedrijf aan denken als je onder deze norm valt?
Bedrijven worden hiermee verplicht om hun digitale beveiliging grondig te versterken. Wat is NIS2 precies en waar moet je als bedrijf aan denken als je onder deze norm valt? We leggen het je uit in dit artikel.
Wat is NIS2?
NIS2 betekent Netwerk- en Informatiesysteem Richtlijn 2. Deze nieuwe Europese wetgeving volgt de NIS2-richtlijn op en heeft als doel om kwetsbare organisaties beter bestand te maken tegen cyberaanvallen en datalekken. En niet alleen grote bedrijven, maar ook middelgrote ondernemingen kunnen met deze richtlijn te maken krijgen. Word je als bedrijf namelijk gezien als een ‘essentiële of belangrijke aanbieder van digitale diensten’, dan is de wet ook op jouw organisatie van toepassing.
De Europese Unie wil er met de NIS2-richtlijn voor gaan zorgen dat er strengere eisen worden gesteld aan cybersecurity in sectoren als transport, energie, gezondheidszorg, technologie en het bankwezen. Met de nieuwe richtlijn moeten deze bedrijven hun digitale beveiliging versterken, zodat de data van zowel henzelf als die van hun klanten optimaal beschermd is.
Wat NIS2 voor jouw organisatie betekent
Waar je aan moet denken bij het versterken van je digitale beveiliging? Organisaties die onder de NIS2 vallen, zijn nu verplicht om te werken aan:
- Informatie-uitwisseling: samenwerken met nationale en Europese instanties om cybersecurity-dreigingen effectief aan te pakken.
- Risicobeheer: het systematisch vastleggen en beheren van cybersecurity-risico’s.
- Incidentmelding: verplichte melding van incidenten binnen 24 uur na ontdekking.
- Monitoring & rapportage: doorlopende bewaking van systemen en het periodiek rapporteren van de beveiligingsstatus.
Het negeren van de nieuwe richtlijn is overigens geen optie. Doe je dit wél, dan riskeer je hoge (miljoenen!) boetes, het verlies van klantvertrouwen, én reputatieschade aan je brand, merk of bedrijfsimago. En dat wil je niet, lijkt ons.
IT-infrastructuur evalueren
Kortom, is de NIS2 van toepassing op de onderneming waar jij werkzaam bent, dan raden wij met klem aan om zo snel mogelijk de juiste maatregelen te nemen.
Uiteraard kunnen wij je hierbij ondersteunen! Onze network engineers helpen je graag om je IT-infrastructuur te evalueren en risico’s op te sporen. En ook voor het ontwikkelen van compliance-strategieën kun je contact met ons opnemen.
Behoud het vertrouwen van je klanten, voorkom hoge boetes en reputatieschade, en bovenal: ga veilig te werk. Voor zowel je eigen bedrijf als voor iedereen die ermee te maken heeft. Mail naar info@falco-networks.com voor meer informatie over onze hulp bij het versterken van je bedrijfsnetwerk.