Falco Networks neemt je mee op reis langs de verschillende trends in IT- en netwerkland.

De komende tijd duiken we dieper in op het wel en wee in onze dynamische sector, zodat jij precies weet wat er speelt. Doe er je voordeel mee!

We trappen onze reis af met het onderwerp ‘cybercriminaliteit’. Want criminelen op het web: die zijn er helaas nog steeds. Ook gaan we in op wat je kunt doen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Ook in 2024 nog volop cybercriminaliteit

In de afgelopen jaren hebben we cybercriminaliteit in verschillende vormen voorbij zien komen. Denk aan zaken als phishing, datalekken en hacking. Wanneer bedrijven zich onvoldoende tegen dit soort aanvallen beveiligen, lopen ze een enorm risico op securityproblemen. En deze problemen leiden op hun beurt weer tot financiële- en imagoschade.

Cybersecurity blijft dus ook in 2024 weer een hoge prioriteit voor bedrijven: we zijn er helaas nog lang niet vanaf en gezien de enorme gevolgen die het op bedrijven heeft, moeten we het ook zéker niet onderschatten.

Beveilig je IT-omgeving zo optimaal mogelijk
Om je bedrijf zo goed mogelijk te beschermen tegen cybercriminaliteit, wordt het de komende jaren steeds belangrijker om IT-omgevingen optimaal te beveiligen. Een goede tool hiervoor is het inzetten van tweefactorauthenticatie: het op twee verschillende manieren inloggen op clouddiensten of lokale systemen, bijvoorbeeld met een wachtwoord én een sms-bericht. Werkgevers kunnen er daarbij voor kiezen om wachtwoorden aan bepaalde voorwaarden te laten voldoen. Makkelijk te raden wachtwoorden als ‘Hallo2024’ of ‘0000’ kunnen dan niet gekozen worden.

Maar helaas is alleen het beveiligen van de IT-omgeving niet voldoende. Van alle incidenten wordt zo’n 70% namelijk veroorzaakt door menselijke fouten. Soms komt dit door onzorgvuldigheid of nalatigheid, maar meestal heeft het te maken met medewerkers die niet genoeg getraind zijn om incidenten als phising te voorkomen. Het is dus raadzaam om naar manieren te kijken om medewerkers bewust te maken van de verschillende soorten cyber-gevaren.

Opkomende trend: cyberverzekeringen

De hoge cybercriminaliteit gaat gepaard met een andere, nieuwe ontwikkeling: het afsluiten van cyberverzekeringen. Zo’n verzekering beschermt bedrijven tegen alle vormen van cybercrime. Eén van de voorwaarden om voor een cyberverzekering in aanmerking te komen, is dat er over de gehele linie van het bedrijf een bewustwordingsprogramma op het gebied van security awareness moet worden gehouden én dat toegang tot systemen via tweefactorauthenticatie of Multi Factor Authenticatie (MFA) verloopt.

Veilige en feilloos werkende netwerken

Nu is Falco Networks geen expert op het gebied van cybersecurity, maar we hebben wél de kennis en expertise in huis om netwerken zo veilig, snel en efficiënt mogelijk te laten functioneren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op via deze link of mail naar info@falco-networks.com.