Voorkomen is beter dan genezen! Onze netwerkexperts hebben de top 5 van meest gemaakte netwerkfouten voor je op een rijtje gezet.

De network engineers van Falco Networks worden op basis van Consultancy, Detachering of Professional Services ingehuurd door onze verschillende klanten. Wij houden ons bezig met onder meer het beheren van netwerken, het aanpakken van complexe IT-vraagstukken en het oplossen van problemen binnen de gehele infrastructuur van die klant.

Uiteraard is het beter om te voorkomen dan te genezen. Nu is het zo dat de klant diverse IT-gerelateerde problemen in veel gevallen had kunnen voorkomen. Wat wij vaak mis zien gaan? We hebben de top 5 van meest gemaakte netwerkfouten voor je op een rijtje gezet.

  1. Geen volledig beeld van wensen en eisen

Vaak merken we dat organisaties hun IT-infrastructuur willen aanpakken, maar dat zij eigenlijk niet goed weten wat ze nu precies willen. Ze hebben geen duidelijk beeld van hun wensen en eisen. Het lastige is dat als je niet weet wat er zich op het netwerk moet afspelen, je ook niet weet wat je moet ontwerpen. Een goede basis is echter alles. Zet daarom je wensen en eisen zo specifiek mogelijk op papier. Denk aan onderwerpen als: wil je segmentatie? Mogen gebruikers overal bij kunnen komen? Het hebben van een volledig beeld van de wensen en eisen van de eigenaar van de opdracht is essentieel. Aan de hand daarvan kunnen onze network engineers goed werk leveren.

  1. Geen netwerkdesign

De tweede netwerkfout die we regelmatig zien, is dat klanten nog niet hebben nagedacht over het netwerkdesign. In veel gevallen wordt er eerst ‘maar wat gedaan’, door de denkbeeldige touwtjes aan elkaar te knopen in de hoop dat het werkt en dat het probleem wordt opgelost. Dit werkt misschien op de korte termijn, maar op de langere termijn ga je er alleen maar tijd mee verliezen omdat je het dan alsnog grondig moet aanpakken. Het is daarom beter om goed over het netwerkdesign na te denken en een goed ontwerp uit te werken.

  1. Geen budget

Als je niet weet hoeveel geld er beschikbaar is voor het project, dan is het onmogelijk om een passende oplossing te vinden. Dit valt samen met je wensenpakket: wat zijn je eisen met betrekking tot de snelheid van het netwerk, hoeveel capaciteit heb je nodig, wat is het toekomstbeeld van je organisatie, wil je kunnen opschalen zonder opnieuw te hoeven ontwerpen?

Daarnaast is het aannemelijk dat je onderhoud wilt kunnen uitvoeren zonder dat de eindklant er last van heeft. Door middel van redundantie zorg je ervoor dat het ene apparaat het van het andere overneemt zodra deze uitvalt of aan onderhoud onderhevig is. Het helder hebben van je budget is ontzettend belangrijk, want de benodigde apparaten hiervoor zijn erg duur. Daarnaast wil je ook weten na hoeveel jaar je welke apparaten moet vervangen, zodat je dit in je budget kunt opnemen.

  1. Documentatie

Een activiteit die vaak wordt overgeslagen: documentatie! We begrijpen dat dit over het algemeen niet consequent wordt gedaan, want bijna niemand vindt het leuk om te doen. Toch is het van cruciaal belang dat dit goed wordt gedaan. Zo kan het zo zijn dat een network engineer van A tot Z weet wat er bij een klant is gedaan en waarom. Maar als hij hier niets over documenteert, dan is het vrijwel zeker dat hij na een jaar of twee de details niet meer weet. En het zijn júíst deze details die zo belangrijk zijn in ons vakgebied. Maak dus altijd een designtekening en zorg daarbij voor uitleg over hoe alles werkt. Wat is er gedaan, wanneer, met welke reden en wat waren de eventuele opvallendheden? Door dit goed te documenteren houd je de controle over het proces en kunnen anderen het gemakkelijk van je overnemen.

  1. Goede monitoring

Als alle werkzaamheden aan het netwerk zijn uitgevoerd, dan is dat prima voor dat moment. Wat er vervolgens vaak wordt vergeten is een goede monitoring van het netwerk. Routers moeten bereikbaar zijn en verkeer doorlaten. Met goede monitoring check je automatisch of er onder andere errors zijn en of alle partijen nog online zijn. Goede monitoring is net zo essentieel als een goed netwerk. Je onderschept er in een vroegtijdig stadium mankementen mee die je zonder monitoring niet zou hebben ontdekt. Errors worden op tijd gezien en er kan proactief op gehandeld worden. Op die manier ben je zeker van een feilloos werkend netwerk!

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen om netwerkproblemen te tackelen of zijn er andere vragen die je hebt over je IT-omgeving? Stuur ons een bericht via deze link en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

klantcase-web-falco-networksprofessional-services