Sven Versluis, senior network engineer ofwel Network Architect bij Falco Networks, legt je in dit artikel aan de hand van een klantcase meer uit over het werk dat wij voor onze opdrachtgevers doen.

Onderhoud van je netwerk en het op orde hebben van je IT-security is ontzettend belangrijk voor ieder bedrijf. Je creëert er een toekomstbestendig netwerk mee en je verkleint het risico op cyberaanvallen zo veel mogelijk. De netwerkarchitecten en network engineers van Falco Networks zijn dagelijks bezig voor een diversiteit aan klanten. Door hun netwerken optimaal te beheren, kunnen deze klant altijd vertrouwen op een perfect werkende IT-omgeving.

High availability

Met de klant in kwestie hebben we sinds enkele jaren een zeer nauwe samenwerking. Sven: “We hebben twee meetings per week met ze, met het doel om altijd op één lijn te komen en te blijven. Communicatie is buitengewoon belangrijk in dergelijke relaties. Wij beheren het netwerk en twee datacenters voor deze klant op technisch vlak.” De klant heeft specifieke eisen en wil regelmatig veranderingen doorvoeren. “Zij beschikken over een datacenter in Nederland en een ander in het buitenland,” vervolgt Sven. “Momenteel zijn we daarin bezig het onderhoud uit te voeren. Het uiteindelijke doel is om de twee locaties redundant te laten worden aan elkaar. We noemen dit ook wel high availability.”

Wat dat precies inhoudt en hoe we dit doen? Sven licht toe: “Als de ene locatie onverhoopt offline gaat, dan moet de andere locatie alle processen probleemloos kunnen overnemen. Dit offline gaan kan tal van oorzaken hebben. Denk aan een stroomstoring, een datacenter dat onder water komt te staan, een fiber cut of offline gaan tijdens onderhoud. Omdat de andere locatie alles overneemt, merkt de eindklant niets van de problemen.” Door continu bezig te zijn met onderhoud, bereiden we ons voor op de volgende stap om het hele systeem nóg veiliger te krijgen. “We voeren strenge controles uit,” zegt Sven. “Daarnaast doen we er alles aan om impact te minimaliseren. We zorgen er ook voor dat er nooit verlies is van functionaliteit of van belangrijke en onmisbare bedrijfsgegevens.”

IT-security

De verschillende aanvragen van de klant komen veelal vanuit hun eigen IT-Security team. Dit team zag dat de beveiliging niet volledig was. Sven vertelt: “We hebben een plan met ze gemaakt om het proces met zo min mogelijk impact te wijzigen. Gebruik maken van VPN-tunnels bleek een zeer geschikte oplossing. Er kan dan geen informatie van buitenaf getapt worden. Je begrijpt dat dit wenselijk is voor organisaties, en vooral voor klanten met zeer gevoelige bedrijfsgegevens. Met recent onderhoud hebben we de laatste encryptie gebruikt. Dit is nieuwere techniek, waarmee we de veiligheid aanzienlijk hebben verhoogd aangezien deze beter en sterker is. Met name in de IT-beveiliging is dit bijzonder belangrijk!”

Onderhoud met zo min mogelijk impact

Iedere laatste zaterdag van de maand voeren we onderhoud uit voor onze klant. Sven vertelt: “Er is dan altijd risico op impact. Uit gesprekken met de klant kwam naar voren dat zij het onderhoud het liefst op vastgestelde momenten laten uitvoeren. De klant vindt dit fijner en wij komen graag aan hun wens tegemoet. Daarnaast verkleint dit de kans op impact enorm.”

Gedurende de samenwerking met deze klant, is de relatie steeds beter geworden. “Er is onderling een goede communicatie en we vinden het ontzettend belangrijk om goed te luisteren naar de voorkeuren en verwachtingen. Hierdoor zijn wij in staat om nóg betere kwaliteit te leveren dan dat we al deden. We bieden zekerheid bij elke aanpassing en we zorgen ervoor dat het netwerk van onze klant te allen tijde online is!”

Benieuwd naar wat Falco Networks kan betekenen in het onderhoud en de beveiliging van jouw bedrijfsnetwerk? Wij adviseren je graag! Neem contact met ons op via deze link en dan hopen we je snel te spreken!

web-consultancy-falco-networksWEB-5-meest-gemaakte-netwerkfouten-bij-bedrijven