Voorkom dat je netwerk faalt op belangrijke momenten. Dit zijn de waarschuwingssignalen waar je op moet letten!

Een grillig netwerk is de grootste nachtmerrie van iedere organisatie.  Zoom-meetings die halverwege uitvallen, traag ladende websites, telefoongesprekken die haperen…  Noem het allemaal maar op. Kun je voorkomen dat je in deze situatie terechtkomt?

Absoluut! Er zijn verschillende signalen die je als waarschuwing kunt zien dat je netwerk binnenkort waarschijnlijk gaat falen. Herken je deze signalen in een vroegtijdig stadium én anticipeer je er vervolgens op de juiste manier op, dan zal je organisatie geen tot weinig hinder van de strubbelingen ondervinden. Kom je er echter later achter, dan is er een grote kans dat je collega’s al last hebben van de kwestie. In dat geval is het zaak om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Of je nu in een vroeg of vergevorderd stadium zit van een netwerk dat gaat falen: wij helpen je graag om ervoor te zorgen dat je netwerk (weer) feilloos werkt. In dit artikel legt Patrick de Kwant, Manager Operations bij Falco Networks, uit hoe je erachter komt dat je netwerk gaat haperen en hoe dat het beste opgelost kan worden.

Wat is een haperend netwerk?

Om te weten wat een haperend netwerk is, is het goed om te weten dat een netwerk niet uit slechts één element bestaat. Patrick: “Je moet een netwerk zien als een samenspel van allerlei verschillende apparaten en services. Op al die verschillende onderdelen binnen dat samenspel kan er wel iets misgaan. Zo kun je op apparaatniveau te maken krijgen met het uitvallen van een power supply. Als dat het geval is dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen. Je kunt ook te maken krijgen met interne processen van netwerkapparatuur die niet helemaal verlopen zoals het zou moeten. Zoals een processor die de gevraagde capaciteit niet meer aan kan.” Kortom: het is even goed zoeken om te weten waar de error precies zit.

Waarschuwingssignalen

Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat kun jij met deze informatie? Hoe weet jij nu dat je netwerk op instorten staat? Dat weet je door goed op de waarschuwingssignalen te letten. Er zijn namelijk verschillende signalen waaruit je kunt concluderen dat je in actie moet komen.

Zo kan het gebeuren dat je telefoon- of videogesprekken haperen of zelfs uitvallen op de meest onhandige momenten. In dat geval heb je vaak ook te maken met langzaam ladende websites en andere vertragingen in je netwerkverkeer. “Mocht je dit herkennen, dan is het haperen al begonnen en ben je eigenlijk aan de late kant,” legt Patrick uit. “Je collega’s en jijzelf ondervinden dan al hinder van de situatie. Het probleem dient dan zo snel mogelijk opgelost te worden door je interne IT-afdeling of een externe specialistische partij zoals Falco Networks.”

Monitoren

Patrick vervolgt: “Om te voorkomen dat het zover komt, raden wij aan om je netwerk altijd zorgvuldig te monitoren. Met monitoren kun je namelijk de meeste problemen al vroegtijdig ondervangen. Zo kun je bijvoorbeeld in de gaten houden of je netwerkswitches nog werken zoals ze zouden moeten, of er voldoende capaciteit is voor de verschillende onderdelen binnen het netwerk en of de bandbreedte goed wordt gebruikt.”

Het monitoren van je netwerk kun je zelf oppakken met je IT-afdeling door gebruik te maken van monitoringtools als PRTG en Zabbix. Een andere optie is om het uit te besteden aan Falco Networks. Wij bieden Network Monitoring namelijk aan als dienst, waardoor je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Hierbij wordt pro actief gehandeld zodra er afwijkende situaties ontstaan.

Benieuwd hoe we dit voor jouw bedrijf kunnen doen? Stuur een mailtje naar e-mailadres en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

web-falco-networks-detachering-