Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het blog artikel van Anne Baretta op de website van IP Space. Anne Baretta is Network Architect bij Falco Networks, hij is gedetacheerd bij één van onze opdrachtgevers en werkt dagelijks aan het optimaliseren van hun netwerken. Wij vroegen hem naar zijn kijk op Network Automation.

In de blog beschrijft Anne hoe Ansible – een open-source automation framework – geïntegreerd kan worden in de organisatie- en bedrijfsprocessen van onze klanten.

Niet alles is te standaardiseren.

Anne vertelt: ‘’In een ideale wereld is alles up-to-date, uniform en ‘standaard’, het liefst alles van dezelfde fabrikant of leverancier, en hardware van dezelfde generatie of serie. In de praktijk zijn netwerken organisch gegroeide entiteiten met verschillende generaties netwerk apparatuur, vaak van verschillende fabrikanten, en niet allemaal vorig jaar aangeschaft. Onder druk van enerzijds de behoefte aan nieuwe functionaliteit, en anderzijds de noodzaak de continuïteit en productie te waarborgen, wordt het netwerk op basis van creatieve ad-hoc engineering uitgebreid tot een unieke ‘snowflake’. Dit is met name in 24 uurs productie omgevingen vaak het geval.”

Tools

Hij vervolgt: ‘’Het gevolg is dat het lastig om is om off-the-shelf tools toe te passen in een dergelijk netwerk. Tools die door de bekende merken geleverd worden zijn doorgaans alleen toepasbaar op apparatuur van dat merk, en vaak zelfs alleen voor recente hardware. Deze tools kunnen dus op een deel van de footprint niet toegepast kan worden. Verder neigen dergelijke oplossingen naar grote complexiteit, om in alle mogelijk toepassingen van de ondersteunde apparatuur te kunnen voorzien, waardoor het inrichten van de software zeer tijdrovend blijkt. Het komt regelmatig voor dat een dergelijke tool uiteindelijk überhaupt niet in gebruik genomen wordt.”

Een andere benadering

“Een andere benadering is om te kijken welk probleem er precies opgelost moet worden, en hier vervolgens met standaard network automation tools een oplossing voor te bouwen. Het is een kwestie van met eenvoudige use-cases te beginnen, en dit verder uit te breiden. Dit vergt kennis en vaardigheden van de betrokken engineers, maar geen dure software of licenties, en vrijwel alles is mogelijk. Bijkomend voordeel is dat network automation leidt tot het verder stroomlijnen en organiseren van alle aspecten van het netwerk zodat het geschikter wordt voor automatisering, en het netwerk geleidelijk steeds verder gestandaardiseerd wordt. Want uiteindelijk gaat ook network automation beter in een gestandaardiseerde omgeving.” – Aldus Anne.

Wil jij weten wat wij voor je bedrijf kunnen betekenen? Plan een gratis quick-scan in met één van onze experts!

Network-health-scan-Falco-Networksfinal-network-health-scan-web